Het DB van het Waterschap Limburg weigert de rapportage van Circle Infra Partners (Chemelot/Sitech) over de lozing van schadelijke stoffen aan zijn eigen Algemeen Bestuur te geven.
Het Dagelijks Bestuur van het Waterschap doet stiekem met de rapportage die Circle Infra Partners (Chemelot/Sitech) over zijn lozingen in de Maas heeft ingeleverd op 29 december 2023. Tot die rapportage verplicht de in 2020 door het DB afgegeven watervergunning. Verantwoordelijk bestuurder is mevrouw Josette van Wersch (Waterbelang Limburg).
Twee fracties in het Algemeen Bestuur van het waterschap (AWP/Marja Hilders en PvdD/Ton Haagen) vragen zowel afzonderlijk als gezamenlijk sindsdien om de op 29 december jl. ingeleverde rapportage en krijgen deze niet. Dat berichtte het DB gisteren 18/1/24 aan beide fractievoorzitters. Dat houdt in dat zowel gekozen volksvertegenwoordigers als burgers slechts de verhulde informatie kunnen lezen in een door het bedrijf op zijn website gezette zogenaamde publieksversie maar niet de informatie krijgen die het bedrijf wettelijk gezien moet rapporteren aan het waterschap.
Ik ga deze gang van zaken aanvechten en ook op 24 januari wraken in het presidium van het waterschap. Maar ik roept ook de burgers op om Woo-verzoeken in te dienen.
Ook de vragenbeantwoording op eerdere vragen van de AWP gesteld op 1/12/23 over lozingen van Chemelot/Sitech zet het DB in de vertraging en beantwoordt deze niet binnen de door het RvO gestelde termijn.
Dat het DB van het waterschap de rapportage die Circle Infra Partners (Chemelot/Sitech op 29/12 jl. inleverde bij het waterschap afschermt voor het AB vindt de AWP onverkwikkelijk en schadelijk voor de democratie.
Men voert geen inhoudelijke argumenten aan voor het achterhouden van het rapport. Een zeer ontransparante en regenteske handelswijze.
En ondemocratisch naar het Algemeen Bestuur en vooral de twee fracties die om de rapportage hebben verzocht om hun controlerende taken (die het AB net zo als een gemeenteraad heeft) te kunnen uitoefenen. In plaats van achteraf geconfronteerd te worden met door het DB geschapen voldongen feiten.
Hier kan en mag de AWP zich niet bij neerleggen. Omwille van de democratie en het recht van de burgers om te weten wat er aan voor onze gezondheid schadelijke stoffen in de Maas wordt geloosd zal ik mij er voor inzetten dat de onderste steen boven komt in dit dossier!
Maastricht, 19 januari 2024
Marja Hilders, fractievoorzitter AWP, 0618364978