De AWP fractie heeft op 25 april met Professor grondmechanica onderzoek ter plekke van de ingestorte kademuren aan de Geleenbeek gedaan. Daarbij stelden we vast dat er geen stabilteitsberekeningen vooraf zijn gemaakt en dat over de hele linie gevreesd moet worden voor de veiligheid.
De verdere instorting van de kade gisteren bevestigt deze vrees.
Daarom heeft de AWP fractie zojuist bijgevoegde vragen ingediend.
Geachte dijkgraaf,
Hierbij de aangepaste art. 35 vragen over de kademuur in Sittard (inmiddels op 6 plaatsen ingestort). Nadat de AWP op 25-4-24 aanvullende informatie heeft ontvangen van de projectleider, hebben wij de vragen als volgt aangepast.
Ze zijn bedoeld voor schriftelijke beantwoording.
Met vriendelijke groet,
Marja Hilders
Fractievoorzitter AWP
0618364978
Artikel 35-vragen AWP inzake de kademuur in Sittard die onlangs voor de vijfde (en inmiddels voor de zesde) keer is ingestort. Bedoeld voor schriftelijke beantwoording.
Geachte dijkgraaf en geacht dagelijks bestuur,
Op 13 februari lazen wij in de Limburger (bijlage) dat de kademuur langs de Geleenbeek/Keutelbeek in de Sittardse wijk Ophoven al vijf keer is ingestort en dat Waterschap Limburg en de gemeente Sittard-Geleen eerst opnieuw eigen onderzoek willen doen naar de oorzaak. Ook het pas vernieuwde trottoir is pal langs de beek over een lengte van zeker 20 meter ingezakt, onder het trottoir lopen gasleidingen.
De eerste instorting was in 2022, Waterschap Limburg en de gemeente Sittard -Geleen hadden de aannemer al voor de eerste instorting gewaarschuwd dat de kwaliteit van de bouwwerken in dit miljoenenproject onvoldoende was. Zie bijlage De Limburger.
Op 25 april heeft de AWP een werkbezoek gebracht op locatie, samen met de projectleider van het van de Geleenbeek. Daarbij is aangesloten prof. Stefan van Baars, lid van de AWP-denktank. Hij heeft gevraagd naar de stabiliteitsberekeningen van de kade. Die zijn volgens de projectleider niet gemaakt.
De kade is op 5 verschillende plekken ingestort (we schrijven vandaag 13 mei en inmiddels is gisteren nog een deel van de kade ingestort).
Volgens prof. Van Baars is het aannemelijk dat de gehele kade niet stabiel is en een veiligheidsrisico vormt. Prof. Van Baars heeft aan de projectleider toegelicht hoe het risico kan worden ingeperkt met aanvullende berekeningen.
Wij stellen u de volgende artikel-35 vragen, bedoeld voor schriftelijke beantwoording.
AWP heeft eerder gevraagd naar de stabiliteitsberekening van de betrokken kades/keringen. Uit het werkbezoek resulteerde dat die stabiliteitsberekeningen niet zijn gemaakt. Waarom zijn die stabiliteitsberekeningen niet gemaakt?
Bij welke kadeversterkingsprojecten in het beheersgebied van WL zijn/ worden wel stabiliteitsberekeningen gemaakt? Of is dit vigerende praktijk?
Deelt u de mening van prof. Van Baars dat de gehele kade (Geleenbeek/Keutelbeek) een veiligheidsrisico vormt, nu de kade inmiddels op 6 verschillende locaties is ingestort?
Is die stabiliteitsberekening na het werkbezoek van de AWP en het advies van prof. Van Baars inmiddels wel opgesteld? Zo ja, wat zijn de bevindingen? Zo nee, waarom niet?
Klopt het dat de Waterschap Limburg opdrachtgever was van het kadeversterkingsproject Geleenbeek/Keutelbeek?
Graag inzicht in de WABO-vergunning van de gemeente. Is de WABO-vergunning aangevraagd door het waterschap? Hoe kan het dat de WABO-vergunning door de gemeente is verleend zonder stabiliteitsberekening?
Heeft het waterschap zichzelf voor dit project ook een vergunning verleend? Zo ja, welke vergunning? Zo nee, waarom niet?
Graag inzicht in de formulering van de opdracht aan de aannemer/uitvoerder. En graag ook een kopie van de onderliggende opdrachtverlening
Waarom was de kwaliteit van de bouwwerken naar uw mening al voor de eerste instorting onvoldoende?
Als er zaken spelen als te kleine stapelstenen, waterdruk en uitspoeling, dan zijn dit toch zaken die tevoren bekend behoren te zijn? Of in randvoorwaarden geclausuleerd dienen te worden.
Welke aannemer is ingeschakeld? Is dit een van de prioritaire/ voorkeursaannemers van Waterschap Limburg? Wat is het beleid mbt aannemingsopdrachten van Waterschap Limburg?
Is het ontwerp niet onderzocht op deugdelijkheid door een onafhankelijke partij?
Wie heeft toezicht gehouden op de opdrachtformulering?
Wie heeft toezicht gehouden op de opdracht aan deze aannemer?
Wie heeft akkoord gegeven voor de opdrachtverlening?
Heeft de onoordeelkundige uitvoering gevolgen voor de status van aan prioritaire aannemer? Zo niet, waarom niet?
Heeft de onoordeelkundige uitvoering gevolgen voor de organisatie van het werkproces van Waterschap Limburg? Graag vernemen wij wat er in het vervolg anders zou moeten?
Hoe denkt het waterschap op korte termijn, samen met de gemeente Sittard-Geleen, de veiligheidsrisico’s van bewoners en weggebruikers weg te nemen?
Met vriendelijke groet,
Marja Hilders
Fractievoorzitter AWP
Waterschap Limburg
0618364978